barslecht - het weblog

Waar is die paashaas?

Door Mao rond 16-04-2006 02:01:29

Fijne feestdagen, Berrie. De paashaas, die op een of andere manier in het leven is geroepen en al flippend chocolade eieren gaat verstoppen alsof het een lieve lust is, ligt voor pampus. Ja, het is z’n lieve lust, zijn passie en leven. Fijne paasdagen, vier dat feest met een paasstol, of een paastompouche. Welk feest, welke paashaaspassie? Nou?

Die Jezus, die had pas passie in zijn leven. Vanavond liet RTL 5 het maar weer eens zien. Wat een kapot getrokken kutzender is dat, maar oké. Schijt aan conventies hebbende, schijt een recensies, hup die lekkere ongeziene geselingen, die puur sadistische verkrachting van de Godenzoon recht in beeld. En plain public, hup in de kijker. Tot in detail, flatsch: pats boem. Piep, tuut, kerm. Fijne feestdagen, bonuskaart of airmiles? Een film die al weer twee jaar oud is en vanavond pas zag ik hem voor ’t eerst. En ondanks alle recensies, alle exploitatiekreten, hartaanvallen, Jezus mag verdomme weten wat, vond ik het echt een indrukwekkende film van kwaliteit. In ieder geval deed het me wat en denk ik nu geboeid terug, ook al klopt er misschien geen zak van die film, was Jezus in ’t echt een neger en waren die ongeziene Joodjes niet zo moordlustig als wat. Het zal allemaal roesten. Fijne paasdagen, Gibson. Fijne feestdagen, Caviezel. Die man is btw dus serieus gegeseld, voor geld. Zoiets als de Gouden Kooi van de Mol, ook al zo’n graaier, een exploiterend ventje als die Gibson en toch heb ik ook wel respect voor Talpa. Al was het voor het logo, dat inmiddels m’n neus uitkomt.

Murwgebeukt door het vele expliciete geweld zou de kijker niet meer ontvankelijk zijn voor de diepere betekenis achter Jezus’ opoffering, dat was het verhaal. Ik ben waarschijnlijk te afgestompt om dit te beoordelen, maar ja, zo laat hij de mens inderdaad wel weten en anders wel voelen waar Pasen voor hem om gaat. Fijne paasdagen, meneer. Nog leuke dingen in de planning? Al was het alleen voor de controverse, de religieuze lui die weer op hun edele delen werden getrapt (waarneer niet?). Ik las een recensie waarin iemand meende dat niet religieuze lui bekeerd de zaal zouden verlaten. Welnu, ik zat thuis op de bank, met een roze koek en een paastompouche met uw welnemen, niet gelovig, maar tjonge jonge, ik had een portie ongezouten medelijden met die kerel. En eigenlijk even later ook met alle christenen, die dagelijks nog het bewijs om hun nek hebben hangen van een rancuneuze masochist, die niets liever had dan mediageil te worden gekastijd, terwijl duizenden verlekkerd toekeken met schuin getrokken smoeltjes en uitlopende mascara. Wie probeert er zichzelf immers niet te verdedigen? Wie laat zich zo neermeppen zonder iets te zeggen? Prachtig dat zoveel christenen zo erg over de rooien waren door deze film terwijl ze elke avond met het kruis om hun hals als bewijs, de Heer danken dat hij hen belangrijk genoeg vond om voor te sterven. Om voor hun kapot gemept te worden. Kapotgeslagen, verraden door een stuk heldhaft, voor het laatst bespot door een misdadiger van wie een kraai nog net even van zijn oog genoot. Als ze het maar niet hoeven zien. Prachtig. Ik ga eieren zoeken.

Copyright © 2004-2010 barslecht. Alle rechten voorbehouden. Dat en je moeder is kut.