barslecht - het weblog

De tyfus voor bejaarden

Door Mao rond 13-06-2005 18:33:33

Natuurlijk moet je voor iedereen rEspEKt hebben. Vooral voor van die oude, vooroorlogse scheepswrakken. Daar heeft iedereen respect voor, want grijze veloverbotte, kapotgetrokken lui zijn cool. Dat vindt iedereen en welke dwaas durft iedereen, de masse, de klonen, de gesplitste eenheidssentimenten, nou tegen te spreken. Want iedereen is immers iedereen, dus je moeder ook. Daar kan je een bar mitswa op vieren. En we leven hier niet in een verrekte democratie of wel? Behalve dan als er half verkutte referenda getekend moeten worden. Dan wil iedereen ineens een eigen mening. Maar we hebben het hier over de roest op de bakfiets van de maatschappij. Die eindeloze stoflongen die iedereen eeuwig uit hun humeur zeiken, met hun halve rollators en ferme vuistbijeenkomsten. Werken? Ho maar. Een beetje de personificatie van incontinentie uitstralen, terwijl ze incompetent met de penetrante baklucht van Jantje Smid mee lopen te schuifelen, ja! “Wij hebben ons hele leven al voor jullie gewerkt,” zeggen ze dan. Ha, dat dacht je! Je hebt je je hele leven kapotgerookt en ten schande gemaakt voor alle menselijke fatsoenswetten. Alsof er nooit een oorlog geweest is, bah. Met je haarnet.

Kijk, één ding. Je hebt natuurlijk altijd de gezellige snoepoma’s. Die zijn prima. Misschien de luier verschonen, maar verder niets meer aan doen. Laten zo, lekker naar die aanleunwoning deporteren, puzzeltje erbij (ja, die “u” spreken ze altijd zo mooi en ouderwets uit, heerlijk) en dan volproppen met geraniums en chinees tussen de middag. Geweldig! Echter, je hebt ook van die scheefmarcherende terreuropoe’s (en dan vooral oma’s) die elke buitenlander als een halve snor zien en die bij voorbaat de jeugd al afstempelen als kwaad en vernielzuchtig. Compleet terecht, overigens, maar en passent wel een beetje cru. Je merkt dit het meest in het o zo doldwaze verkeer, zoals u vast wel heeft gecomprendeerd. Nog voordat je werkelijk iets gedaan hebt hebben ze al het oordeel klaar. Alleen nog maar om wat gal te spuien. “De jeugd van tegenwoordig,” praten ze dan minachtend en alleen maar om het genot van het vergulde galgenwoord te kunnen spreken. “Waar gaat het heen met Nederland,” persen ze er nog net uit. Een laatste cliché uit de mond van een hypocriet en chonder wezen. Dat alles te snel voor ze gaat, is misschien oké, maar op iemand neerkijken vanwege leeftijd is nogal onvolwassen.

En dat zijn ze dan ook. De rEsPEcKt-regel die door ieder fatsoenlijk wezen geleefd wordt, is niet meer dan een slecht doordachte code. Je behoort zwart nylon te dragen op een bruiloft, zoiets. Dit eenzijdige respect (want vind maar een niet-grootvader/moeder die een positief gevoel draagt voor de nieuwe orde) is enkel gebaseerd op leeftijd. “Wij hebben alles al gezien,” zeggen ze dan, als sufkutten wachtend op een nieuwe heup. Een stoffige deksel op een versleten, houten doos. Niets meer. Ik ben er niet zo zeker van dat wijsheid met de jaren komt, zoals het heerschend sentiment toch nochtans predikt. Mijns inziens kan een ieder over grote wijsheden beschikken, zonder dat dit leeftijdsgebonden hoeft te zijn. Het mag mijn aangegroeide arrogantie zijn, maar ik weiger te erkennen dat ik niet anders dan minder ontwikkeld zou zijn dan een volwassen mens. Als ik zie wat voor beslissingen zij nemen, zie ik de correlatie gewoon niet meer. Het is een menselijke code, die van leeftijd, respect, normen en waarden. Net zoals de Begin&Einde-show die de katholieke kerk en consorten ons naar binnen hebben gegoten. Aan alles binden we iets, we trachten dingen wiskundig te beredeneren. Hoe kan je op 30 uitkomen zonder 0? Er moet dus vanzelfsprekend een begin zijn, redeneert de mens vanuit haar onwetende logica. Ernaast zitten lijkt geen optie. Iedereen eet uit de zelfde, geklonterde hoop Brintha. Beslissingen kan men niet zelf nemen, totdat er een referenda komt. Maar als alles zo moreel is vastgelegd, hoe kan onenigheid dan nog ontstaan? En hoe kom je erbij dat jouw visie de goede is? Al die christenextremisten met hun radicale ideeën over oorsprong en geloof. Doe mij maar een broodje Kebab, want dit gaat gewoonweg nergens meer over.

Natuurlijk correleert het rEsPEcKt niet alléén met rationalisatie. Er zijn meerdere normen&waarden dresscodes die het volk kleden in een van afstand toch vreemd pak. Daarover later meer.

Update: Hoezo kut voor het standaard “de jeugd van tegenwoordig”-gelul. Gaat “de vergrijzing van tegenwoordig” misschien een nieuwe kreet in de bejaarden samenleving worden? Een 69-jarige man uit Delft is namelijk zondag aangehouden omdat hij een flitspaal had gesloopt. De politie kreeg rond middernacht een melding dat een bejaarde man een flitspaal aan het bewerken was met een hamer. De politiemensen hebben de man ter plekke ingerekend. De schade die de oude man heeft aangericht, bedraagt ongeveer 900 euro. De Delftenaar heeft verklaard dat hij de schade wil vergoeden. Waarom hij de flitspaal heeft gemold, is niet duidelijk.

Copyright © 2004-2010 barslecht. Alle rechten voorbehouden. Dat en je moeder is kut.