De frikadellen affaire

Dat de overheersende mogendheid van jullie provocerende zieltjes rondzwerft in een zwart gat van napraten en politieke correctheid mag geen baanbrekend neonnieuws heten. Er is immers geen koe voor nodig om jullie de grootste pulp van Tellsell te laten checken en als iemand een woord vilt over Submission wordt er laf weggedraaid en met schijtoogjes naar de andere kant gekeken. Verder treedt de taalverloedering bij de meeste van jullie werkelijk buiten zijn eens zo significante kleinschaligheid en is dat misschien wel wat er het meest mis is met deze rassociale segregatie. Hoe moeten wij hier als een eenheid leven als er niet eens een gemeenschappelijke taal wordt gesproken en als de mensen op een nieuwjaarsreceptie waar snobistisch, blank Zeist massaal naar toe trekt spreken over een multiculturele, dragende samenleving, terwijl alle bediendes van buitenlandse afkomst zijn? Dat trek je namelijk niet.

Maar goed. Alles is of oorzaak, of gevolg of een correlatie van beiden. En zo is onze verwantschap afhankelijk van communicatie; van de taal die wij spreken. Wederzijds begrip komt niet als tweede, maar ligt meer in het verlengde van de eerste noodzaak. Maar goed. Ik zal deze visie concentreren op deze communicatie, die zo zwaar onderschat en vernederd wordt dat er niemand meer is die haar vloeiend spreekt of schrijft. Een schokkend voorbeeld is dat wat deze titel reeds probeert te suggereren.

Zo dreef een bewuste dag mij naar de zoekmachine Google, omdat tijd mij in al haar rijkheid omarmde en omdat ik wilde kijken of mijn eerder gestelde hypothese op waarheid berust was. En zo typte ik beide ‘frikadel’ – hoe de enigste correcte volgens beschaafd ABN luidt – om vervolgens de verbasterde, veelvuldig gebruikte fonetische vorm ‘frikandel’ in te tikken bij de zoekmachine. De resultaten waren schokkend en typerend voor deze samenleving. Zo vond ik zeventienduizend keer de foutieve vorm, waar ik slechts tien duizend keer de correcte spelling aantrof. Daarbij komt nog dat ik zelfs méér schokkende resultaten terug zag wanneer ik bij afbeeldingen zocht. Hier werd namelijk tweemaal zovaak de foutieve vorm gevonden dan de correcte. Voor dat laatste is echter ook een verklaring, want hoewel veel minder gebruikt, onze oosterburen kennen het woord ook; hen kan je natuurlijk niks kwalijk nemen.

Dit alles was echter aanleiding voor een barslecht project. De brief van een startend ondernemer, aan verschillende taalinstituten/websites en andere, markante persoonlijkheden.

Copyright © 2004-2010 barslecht. Alle rechten voorbehouden. Dat en je moeder is kut.